Image series 51 / 2014: Eat Art
Material? Chocolate!
Sure, you do not play with food. But since the 1960s some representatives of the Eat Art use food as material for their works of art. Chocolate, for example, offers itself on the one hand as a moldable material for the design of paintings or sculptures, on the other hand it is exposed to a particular process of decay. The material experiences of the perceiver may be affected by the artistic context. Art of Chocolate is not continually pure pleasure, for Eat Art is always a challenge.
Our Advent Calendar 2014 around culinary delights and delicacies in art and culture at Facebook, Twitter, Google+ und Instagram.
Thomas Rentmeister. Ohne Titel, Ausschnitt, 2001, Nutella, 245 × 65 × 60 cm; Bildarchiv des Kompetenzzentrums für Kulturerbe, Kompetenzzentrum für Kulturerbe an der Universität Paderborn, Universität Paderborn
Thomas Rentmeister. Ohne Titel, Ausschnitt, 2001, Nussenia Nuss-Nougat-Crème, 35 × 1600 × 600 cm; Bildarchiv des Kompetenzzentrums für Kulturerbe, Kompetenzzentrum für Kulturerbe an der Universität Paderborn, Universität Paderborn
Dieter Roth. P.O.TH.A.A.VFB, Ausschnitt, 1968, Gussfigur aus mit Vogelfutter vermischter Schokolade, 21 × 14 × 12 cm; Imago, Humboldt-Universität Berlin, Kunstgeschichtliches Seminar, Humboldt-Universität Berlin
Dieter Roth. Self Portrait, Ausschnitt, 1964, Schokolade auf Dispersionsfarbe, Karton, Hartfaserplatte, 47 × 45 × 6 cm; DILPS, Ruhr-Universität Bochum, Kunstgeschichtliches Institut, Ruhr-Universität Bochum
Sonja Alhäuser. Braunes Bad, Ausschnitt, 2009, Schokolade; Bildarchiv des Kompetenzzentrums für Kulturerbe, Kompetenzzentrum für Kulturerbe an der Universität Paderborn, Universität Paderborn
Dennis Oppenheim. Sweet wars, Ausschnitt, 1993, Schokolade, Zuckerwürfel, 300 × 300 cm; Iconothèque, Université de Genève
Janine Antoni. Lick and Lather (Selbstporträt), Ausschnitt, 1993, Schokolade, New York; Virtuelle Diathek, Universität Hamburg, Kunstgeschichtliches Seminar
Janine Antoni. Lick and Lather (Selbstporträt), Ausschnitt, 1993, Schokolade, New York; Virtuelle Diathek, Universität Hamburg, Kunstgeschichtliches Seminar