Image series 50 / 2018: Cooking Vessels
Eating was always
The cooking pot is one of the oldest civilization goods. Made of various materials, pots have been used to prepare food since the Neolithic Age. Pot shapes and material types as well as the often specific food preparation, which can be determined with different methods, say a lot about certain groups in certain regions at certain past times.
römischer Kochtopf (Olla) mit Deckel (Opercula), Ton, Köln; EikOnline, Justus-Liebig-Universität Gießen, Institut für Altertumswissenschaften, Justus-Liebig-Universität Gießen
Topf mit Rollstempelverzierung, merowingisch, Ton bzw. Keramik, Guiry-en-Vexin; RUDI, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Lehrstuhl für Christliche Archäologie und Kunstgeschichte, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
bikonischer Topf, etruskisch, 900 – 850 v. Chr., Keramik, Santa Maria Capua Vetere; GAUDI, Georg-August-Universität Göttingen, Archäologisches Institut, Georg-August-Universität Göttingen, Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
GrapeKookpot (Cooking pot), 1375 – 1425, aardewerkloodglazuur, 12,3 × 14,5 cm, Amsterdam; Amsterdam Museum, Stadtmuseum Amsterdam
Andiron with cooking pots and a pair of fire tongs, c. 1590 – c. 1596, Eisen, 26,5 cm hoch, Durchmesser 37,5 cm; Rijksmuseum Collection, Amsterdam
Osun-Topf, aus dem Königtum Benin, Nigeria, 1700/1800, Gelbguss, 22 × 17 cm; ArteMIS, Ludwig-Maximilians-Universität München, Kunsthistorisches Institut, Ludwig-Maximilians-Universität München
Topf mit Löchern, 19. Jahrhundert, Irdenware, 8,5 × 15,5 cm, Lübeck; digiCULT Museen, digiCULT, Kiel
Ewald Mataré. Topf, 1930, Gebrannter Ton, feiner weißlicher Scherben, gedreht, Reliefdekor, weiß; engobiert, unter farbloser Glasur kobaltblau staffiert, 16 cm hoch; Kunstakademie Düsseldorf, Kunstakademie Düsseldorf